Kuchnia

przetwory

Krem cytrynowy

Składniki:
3 duże cytryny
350 g cukru
200 g masła
3 duże jajka

Sposób przyrządzania:

1 Cytryny dokładnie szorujemy, ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok.

2 Skórkę, sok z cytryny, cukier i masło wkładamy do miski, którą umieszczamy na naczyniu z gorącą, ale nie gotującą się wodą i ubijamy trzepaczką, aż cukier i masło się rozpuszczą.

3 Wbijamy jajka i mieszamy, dopóki krem nie zgęstnieje na tyle, że przylgnie do spodu drewnianej łyżki (jeśli woda zacznie się gotować, jajka mogą się ściąć, krem sam gęstnieje w miarę stygnięcia).

4 Przekładamy do gorących słoików i szczelnie zamykamy. Używamy np. jako śniadaniowego smarowidła do pieczywa lub masy do różnych wypieków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation