Fotografia

Fotografia

Mini szarlotki na cieście francuskim

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
ok. 2 kwaśnych jabłek
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru brązowego
łyżeczka soku z cytryny
1 jajko
cukier puder + woda (do lukru)

Wykonanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w poprzek w cieniutkie plasterki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Wycinać parzystą ilość niewielkich kółek (moje miały około 7-8cm).Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem.Na środek nałożyć jabłka.Przykryć drugim krążkiem.Lekko rozciągając, docisnąć krawędzie palcem, następnie widelcem.Każde ciastko posmarować jajkiem a następnie naciąć wierzch na krzyż.Piec około 10 minut w temperaturze 200oC.

Cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody (dodawać po kilka kropli do uzyskania dość gęstej konsystencji. Wystudzone ciasteczka polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation