Fotografia

Fotografia

sok malinowy.
(stary, pokoleniowy;)

1kg malin
garść liści od malin
700g cukru
łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego)

opłukane maliny zasypuję cukrem. wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut.
następnie przecedzam przez sito, przecieram maliny. ponownie filtruję sok przez drobne
sitko,a na końcu dodatkowo przez gazę.
odfiltrowany sok zagotowuję raz jeszcze, dodaję sok z cytryny, ewentualnie
dosładzam, jeśli jest taka potrzeba.
przelewam do wyparzonych butelek, zakręcam i odstawiam do góry dnem. studzę, a zimne
postawiam już w normalnej pozycji.
przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation