Fotografia

Fotografia

Naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym -Naleśniki - 10 szt z dużej patelni :
2 szkl maki
2 szkl mleka
2 jajka
2 łyżki oliwy plus oliwa do smażenia
sól
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jeżeli za gęste mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości oleju .



Farsz do naleśników:
1,5 kg ziemniaków
1 czerwona cebula
pieprz, sól,
2 łyżki masła
oliwa do smażenia.
Gotujemy ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu.

Sos pieczarkowy Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml bulionu kurczakowego
150 gr małych pieczarek
sól, pieprz
200 ml śmietany
natka pietruszki lub kolendry

Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy bullion, mieszamy na gazie ok 1-2 min. Zciągamy z gazu. Dodajemy śmietanę I 1/3 pieczarek- miksujemy ( blendujemy )
Kładziemy na gaz, dodajemy resztę pieczarek pokrojonych na połówki.
Gotujemy ok 5 min - mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wkrajamy pietruszkę. Gotowe:).

Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 C około 15-20 min.

Gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation