Fotografia

Fotografia

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym

Składniki na krokiety z pieczarkami i serem
Ciasto:
- 350 ml mleka
- 350 ml wody
- 2 jaja
- ok.350g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju


Farsz:
- 1 kg pieczarek
- 30 dkg żółtego sera (np. gouda)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki, oregano, bazylii i lubczyku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


Dodatkowo:
- 3 jajka
- bułka tarta do obtoczenia krokietów
- 3-4 łyżki mleka
Przygotowanie dania krokiety z pieczarkami i serem

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe używając miksera. Usmażyć cienkie placki nie używając już tłuszczu. Skropić patelnię olejem tylko przed smażeniem pierwszego placka. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę i i czosnek także drobno pokroić i podsmażyć na oleju, następnie dodać pieczarki i dusić, aż puszczą sok i będą miękkie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Pozostawić do ostygnięcia. Ser żółty zetrzeć na tace o dużych oczkach. Dodać do farszu. Na każdy placek nakładać porcję farszu złożyć boki i zawinąć w rulon. Każdy krokiet obtoczyć w rozbęłtanym jajku, a następnie bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation