Fotografia

Fotografia

Buraczki zasmażane

składniki:
– pięć dużych buraków (podobno lepsze w smaku są te podłużne)
– łyżka masła lub smalcu
– dwie łyżeczki mąki
– sól (ok 1/3- 1/2 łyżki dodanej do gotowania)
– 1 łyżeczka cukru
– łyżka octu winnego lub soku z cytryny

WYKONANIE
Buraki wyszorować i ugotować do miękkości w skórce w osolonej wodzie lub upiec w aluminiowej folii w piekarniku ustawionym na ok. 190 st. Czas pieczenia jest różny, w zależności od odmiany, wieku i wielkości buraka. Kiedy wystygną – obrać, skórka łatwo się zdejmie. Zetrzeć na drobnej lub średniej tarce i przełożyć do rondla. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mąkę, zrumienić lekko mieszając. Dodać do buraczków, doprawić do smaku octem, cukrem, sprawdzić, czy są wystarczająco słone, te pieczone w piekarniku dosolić koniecznie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation