Kuchnia

wege

Naleśniki z warzywami
farsz:
1 marchewka,
Kawałek selera,
1 papryka
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Czosnek, cebula,
Trochę oleju i łyżeczka masła do podsmażenia cebuli,
50g sera feta.

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, jajka. Wyrabiać ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody.

Na patelni usmażyć cienkie naleśniki. Ja smażę na patelni, którą smaruję lekko olejem (ręcznik papierowy lekko natłuszczam i tym smaruję). Naleśniki są wtedy lekkie i nietłuste.

Warzywa myjemy a następnie marchew i seler obieramy.

Cebulę, paprykę, kroimy w drobną kostkę a marchew, seler ścieramy na grubym tarku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, wyciśnięty czosnek, paprykę, startą marchew, seler i podsmażamy wszystko około 5 minut. Dodajemy na koniec pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Musi być dobrze przyprawione.

Następnie na każdy naleśnik nakładamy farsz ( jak kto lubi; ja daję 2 płaskie łyżki) i zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.. Można dodać do zapiekania mazzarelli jak ktoś lubi ser pleśniowy typu Dor blu lub podobny i na koniec posypujemy startym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation