Kuchnia

wege

Klopsiki z buraka i kaszy kuskus

3 małe buraki
150 g suchej kaszy kuskus
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju roślinnego (kokosowy)
koperek
sól
pieprz (0 WW, 0 WBT)
mąka kukurydziana (szklanka)

Przygotowanie:

Buraki myjemy i gotujemy przez około godzinę. Można je również upiec. Jak upiec buraka opisałyśmy w tym wpisie. Ugotowanego/upieczonego buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozdrabniamy razem z cebulą i czosnkiem w malakserze.
Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, czyli zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem.
Gotową kaszę kuskus, starte buraki, rozdrobnioną cebulę, czosnek i pozostałe składniki mieszamy ze sobą dokładnie w misce.
Z masy formujemy kulki, które możemy obtoczyć dodatkowo w mące (my używamy do tego mąki kukurydzianej). Uformowane klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation