Kuchnia

wege

Klepak – kluski owsiane z twarogiem, cebulą i skwarkami
Składniki:
kluski:
20 dag płatków owsianych
mleko
1 jajko
sól
mąka pszenna razowa – można użyć też jasnej

okrasa:
30-40 dag twarogu – im więcej tym smaczniej
2 duże cebule
łyżka smalcu i 2-3 łyżki skwarek wieprzowych ( w wersji wege można użyć oleju)
pieprz

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem tak by tylko były nim pokryte, zakrywamy talerzem i zostawiamy do spęcznienia.

Kiedy płatki wystygną i są już miękkie, wbijamy do nich jajko i zaczynamy wszystko ręką mieszać dosypując mąki – tak by ciasto się skleiło, ale cały czas dość luźne (tak by można było łyżką oddzielać kluski, a palcami nie z powodu zbyt dużej lepkości ciasta).

W garnku gotujemy wodę, solimy.

Dużą łyżkę stołową moczymy w gotującej się wodzie, nabieramy ciasta i kładziemy je na wrzątek (koniecznie musi to być wrzątek by kluski zastygły a nie roztopiły się).

Wrzucone kluski gotujemy kilka minut do miękkości.

Cebulę siekamy i szklimy na patelni na roztopionym smalcu ze skwarkami.

Kiedy cebula jest miękka, wyłączamy grzanie i dodajemy rozkruszony ser, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Kluski wybieramy łyżką cedzakową na talerze, okraszamy je serem z cebulką i od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation