Kuchnia

wege

Klopsiki wegańskie z bakłażana
Składniki (porcja dla 4 osób):

2 bakłażany
1 duża cebula
około szklanka bułki tartej
1 duży ząbek czosnku
gałka muszkatołowa, pieprz, sól, oregano, słodka papryka
olej lub oliwa do smażenia

Wegańskie klopsy – sposób przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć w dużym garnku na złoty kolor.
Bakłażany umyć, obrać, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej cebulki.
Ząbek czosnku drobno posiekać i wrzucić do warzyw. Dusić do miękkości, następnie zblendować całość na gładką masę.
Stopniowo dodawać bułkę tartą i mieszać łyżką lub ręcznie aż z masy bez problemu będzie się dało formować pulpeciki.
Masę doprawić solą, pieprzem, oregano, słodką paprykę, gałką muszkatołową (około łyżeczki).
Przed formowaniem kuleczek masę schłodzić, dzięki czemu będzie je łatwiej usmażyć. Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation