Kuchnia

wege

Placki z kaszy gryczanej z sosem tzatziki
Przepis na ok. 12 placków

200 g kaszy gryczanej
kostka białego sera tłustego
2 lub 3 jajka
garstka natki pietruszki
cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
mąka pszenna

Sos:

1 zielony ogórek
3 ząbki czosnku
6 dużych łyżek jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i przekładamy do miski. Do kaszy dodajemy rozdrobiony ser, podsmażoną cebulkę, wyciśnięty czosnek, jajka i całość dokładnie wyrabiamy. Masę doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowana natką po czym dodajemy po łyżce mąki aż uzyskamy konsystencję kiedy będziemy w stanie uformować placuszki, które nie rozpadną się w rękach. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron po czym nadmiar oleju odsączamy na ręcznikach papierowych. Jogurt grecki mieszamy z majonezem, wyciśniętym czosnkiem i startym na grubych oczkach ogórkiem i doprawiamy sos solą i pieprzem. Placki podajemy polane sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation