Kuchnia

wege

Sos warzywny Ortolana
Składniki

1 kg cebuli
1,5 kg marchii
4 kg cukinii młodej
5 kg pomidorów
300 ml koncentratu pomidorowego
1 ostra papryczka
1 lub 2 czubate łyżki słodkiej papryki
2 czubate łyżki cukru, (jeżeli pomidory nie są dostatecznie słodkie)
1 główka czosnku
250 ml oleju
4 łyżki soli


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieram, kroję w drobną kostkę i szklę na oleju.
Marchew obieram, również kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Warzywa duszę posolone kilkanaście minut.
Zagotowuję wodę w garnku, wrzucam pomidory na kilka chwil, wyławiam i obieram ze skórki. Wszystkie pomidory wkładam do osobnego garnka, dodaję ostrą papryczkę i gotuję około 20 minut od zagotowania. Rozdrabniam blenderem.
Cukinie myję, kroję w plastry, słupki, a następnie kostkę.
Do garnka z rozdrobnionymi pomidorami dodaję uduszoną cebulę z marchwią, cukinię, cukier, słodką paprykę, trochę pieprzu. Gotuję około 10 minut. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i zagotowuje ponownie.
Trzymając ciągle lekko gotującą się ortolane na gazie napełniam nią słoiki, zakręcam i wstawiam do garnka z gotująca się wodą. Trzymam w lekko pyrkającym wrzątku około 10 minut. Słoiki wyjmuję i zostawiam do wystygnięcia. Mogą spokojnie czekać na zjedzenie przez kilkanaście miesięcy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation