Kuchnia

wege

Pulpety warzywne
Składniki:

1 szklanka suchej kaszy gryczanej
2-3 cebule średniej wielkości
3-4 ząbki czosnku
2-3 marchewki
2-3 korzenie pietruszki lub pasternaku
przyprawy aromatyczne, można wykorzystać jakąś gotową mieszankę przypraw do mięsa mielonego na przykład, do warzyw, ziemniaków, chili con carne lub samemu doprawić wędzoną słodką i pikantną papryką, solą, pieprzem ziołowym lub czarnym mielonym, ziołami prowansalskimi, mielonym kminem czy innymi
1 szklanka mąki owsianej lub ciecierzycowej
2 jajka
1 pęczek natki pietruszki
sos pomidorowy
makaron pszenny lub bezglutenowy
sól do smaku
kilka łyżek oleju do smażenia warzyw i pulpetów

Przygotowanie dania Pulpety warzywne:

Kasze gryczaną gotuję
Cebule obieram, kroję w drobną kostkę i podsmażam na złoto na patelni.
Marchewki, pietruszki, ścieram na wiórki i przesmażam na patelni z cebulą i czosnkiem. Solę. Spróbować zmielić ugotowaną kaszę
W misce mieszam wszystkie składniki na pulpety: kasze, warzywa korzeniowe oraz przyprawy. Zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Kręcę w dłoniach pulpeciki, układam je na natłuszczonej blasze. Mieszam delikatnie aby wszystkie stały się błyszczące. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni pod grill, piekę około 25-30 minut. W trakcie obracam.
Podaję z sosem pomidorowym i makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation