Kuchnia

wege

Drożdżowe pierogi z ruskim farszem
Składniki na ciasto:
robić jak Calzone
- mąka 400g
~ woda 200ml
- drożdże 20g
- sól
Potem dzielimy na 3 kule, a te na 8 kulek.
Metoda dla maszynistów: powyższe składniki, we wskazanej kolejności umieszczamy w automacie do wypieku chleba i wybieramy program do wyrabiania ciasta.

Jeśli nie posiadamy maszyny, przygotowujemy rozczyn – drożdże o temp. pokojowej rozkruszamy i zasypujemy cukrem, a następnie mieszamy. Zalewamy letnią wodą, ponownie mieszamy, aby nie było grudek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy do niego sól, gotowy rozczyn oraz olej. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką oprószoną mąką, do czasu aż będzie sprężyste i gładkie. Z ciasta lepimy kulę i umieszczamy je w lekko naoliwionej misce, którą przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Składniki na farsz:

1 cebula
250 g twarogu półtłustego
600 g ziemniaków
sól, pieprz

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy, przestudzoną dodajemy do ziemniaków, wraz z twarogiem. Całość dokładnie rozgniatamy widelcem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotowe ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy okręgi. (Użyłam do tego miseczki o średnicy 14 cm ) Na środku każdego placka nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 20-30 min. aż się zarumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation