Kuchnia

Zupy

Zalewajka - niebo na talerzu

składniki na zakwas :
(można również kupić butelkowany żur lub biały barszcz w sklepie czy piekarni, najlepiej jeśli zna się źródło, które go przygotowuje)

– 3 szklanki ciepłej wody
– 5 łyżek razowej, pszennej lub żytniej mąki
– 4 obrane ząbki czosnku
– 3 listki laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego

Ząbki czosnku przekroić na pół, dodać do słoja z wodą, mąką i przyprawami, wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce, przemieszać codziennie. Można przyśpieszyć fermentację dodając do płynu łyżkę soku z ogórków lub kiszonej kapusty.

na zalewajkę:

– ok. 0,5-0,75 l zakwasu
– 2 l wody
– 5-7 ziemniaków
– kilka suszonych grzybów
– kilka plastrów wędzonego boczku, słoniny lub dobrej kiełbasy (można użyć wszystkich składników na raz razem ok. 25 dag)
– cebula
– dwa ząbki czosnku
– 3 kulki ziela angielskiego, dwa listki laurowe, dwie łyżeczki majeranku, mielony, czarny pieprz
– dwie łyżki śmietany (niekoniecznie)

Grzyby umyć, namoczyć w niewielkiej ilości wody przez godzinę, pokroić lub pociąć nożyczkami. W dużym garnku zagotować wodę, dodać pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, osolić (by była przyjemnie słona, każdy ma gdzie indziej tę granicę:). Gotować 15 – 20 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek lub słoninę i kiełbasę podsmażyć razem z pokrojoną cebulą, na ostatnie kilka sekund smażenia wrzucić rozgnieciony czosnek. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać do nich zawartość patelni i zakwas, zagotować. Wlać wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę, majeranek i pieprz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation