Kuchnia

Zupy

Rosół na pieczonych skrzydełkach kaczki | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

2 - 4 PORCJE
bulion z kaczki (przepis poniżej) + kawałki mięsa z bulionu
około 150 g grzybów (borowików, podgrzybków, grzybów chińskich) świeżych lub mrożonych
200 g makaronu ryżowego lub soba, ugotowanego
BULION Z KACZKI
około 1 kg skrzydełek kaczki (9 sztuk)
sól morska
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony końcem noża
1/2 łyżeczki płatków chili
2 gwiazdki anyżu
kawałek kory cynamonu lub 1/4 łyżeczki sproszkowanego
4 goździki
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Bulion z kaczki: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dużej blaszce do pieczenia rozłożyć oprószone solą morską skrzydełka. Przykryć luźno folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Zlać wytopiony tłuszcz do miseczki. Skrzydełka posmarować tartym imbirem, podlać szklanką soku pomarańczowego i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez około 1 godzinę, w międzyczasie 1-2 razy skrzydełka przewrócić, w razie potrzeby dolewać więcej soku, a jak się skończy, to wody aby soki nie przywierały do dna blaszki. Uważać aby nie przypalić skrzydełek, w razie potrzeby znów przykryć je folią lub zakończyć wcześniej pieczenie. Skrzydełka posmarować płynnym miodem (jeśli jest gęsty, można go podgrzać). Piec jeszcze przez 1/2 godziny, uważając aby się nie przypaliły. Skrzydełka przełożyć do większego garnka, wlać wodę, tak aby je przykryła, zagotować, wlać sos sojowy, czosnek, płatki chili, anyż, cynamon, goździki. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 45 minut. Na koniec bulion przecedzić. Skrzydełka obrać z mięsa, odłożyć je na talerzyk.
Grzyby umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć na ściereczce, pokroić na kawałki. Doprawić solą i położyć na blaszce pojedynczą warstwą i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zdjąć grzyby z blaszki i odłożyć na talerzyk.
Do zagotowanego bulionu dodać upieczone grzyby oraz mięso z kaczki. Do talerzy włożyć ugotowany makaron zalać gorącym bulionem z grzybami i mięsem kaczki.
WSKAZÓWKI

Rosół można ugotować na pieczonej kaczce, na pozostałym szkielecie, wówczas pomijamy etap pieczenia skrzydełek.
Zamiast grzybów świeżych czy mrożonych można użyć suszonych borowików, około 10 g. Wystarczy je dodać do bulionu i gotować przez ok. 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation