Kuchnia

Zupy

Chłodnik z ogórka i awokado

Chłodnik:
400 g ogórków (waga po obraniu)
2 dojrzałe awokado
1 młoda cebula
sok z 1,5 limonki
kubek jogurtu greckiego
pęczek mięty
sól, pieprz
Salsa:
3 ogórki, obrane i drobno posiekane
2 zielone jalapenio, pozbawione nasion i drobno posiekane
sok z 1 limonki
1 cebula dymka
pęczek mięty
pęczek kolendry
ser feta do podania
Instrukcje

Posiekaj ogórki, cebulę i wydrąż miąższ z awokado.
Zblenduj z sokiem z limonki. Dodawaj jogurt i blenduj.
Dodaj łyżeczkę soli i pieprzu.
Posiekaj miętę, dodaj do zupy i blenduj na gładko.
W zależności od tego jak gęste lubisz chłodniki dodaj po trochę wody, aż uzyskasz odpowiadającą ci konsystencję. Spróbuj czy chłodnik potrzebuje więcej soli.
Wstaw do lodówki, by się schłodził.
Przygotuj salsę: Posiekaj drobno ogórki, cebulkę i jalapenio.
Posiekaj drobno zioła. Wymieszaj z sokiem z limonki i szczyptą soli. Sprawdz czy potrzebuje więcej soli.
Chłodnik podawaj z łyżką salsy i pokruszoną fetą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation