Kuchnia

Zupy

KREM Z 44 ZĄBKÓW CZOSNKU - BUSZUJĄCA W KUCHNI

SKŁADNIKI / 2-3 porcje

czosnek, 44 ząbki (około 4 główek)
oliwa z oliwek, 1 łyżka
cebula, 1 średnia
masło, 1 łyżka
suszony tymianek, 1 łyżeczka
bulion, 1 l
sól, pieprz
mleczko kokosowe, 170 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

24 nieobrane ząbki czosnku umieścić na kawału folii aluminiowej. Polać oliwą. Zawinąć folię. Czosnek piec około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pozostały czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać. Oba składniki zeszklić na maśle razem z suszonym tymiankiem.
Wlać bulion. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować około 30 minut do momentu, aż czosnek zmięknie. Upieczony czosnek wycisnąć z łupinek i dodać do zupy. Zmiksować.
Wlać mleczko i gotować jeszcze chwilę bez pokrywki. Krem podawać z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation