Kuchnia
Zupy
Zupa porowo - ziemniaczana z wędzonym łososiem i krewetkami atlantyckimi
2 filety ryby (np. baramundi, halibut, łosoś, dorsz, sola)
1 listek laurowy, 1 ziele angielskie
5 szklanek zimnej wody
1 duży por (tylko biała i jasno zielona część)
30 g masła
1 pełna łyżeczka musztardy (np. dijon)
4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
1 łyżeczka soli (lub do smaku)
100 g krewetek atlantyckich
1 łyżeczka suszonego tymianku
80 - 100 g wędzonego łososia
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
1/4 szklanki śmietanki kremowej 30%
Filety rozmrozić jeśli były mrożone, odciąć skórę, pokroić na kilka kawałków i opłukać. Włożyć do średniego garnka, dodać listek i ziele angielskie, wlać wodę i doprowadzić do zagotowania na umiarkowanym ogniu. Odstawić z ognia, wyjąć rybę na talerz, wywar zachować.
Pora obrać z zewnętrznych liści, odciąć najbardziej zielone końce, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części, dokładnie opłukać i dalej pokroić w poprzek na 1/2 centymetrowe kawałki.
Do drugiego większego garnka włożyć masło, po roztopieniu dodać pory i dusić je przez 15 minut na niezbyt dużym ogniu, pod przykryciem, mieszając co chwilę.
Dodać musztardę, ziemniaki, zachowany wywar (najlepiej wlać go przez sitko), dodać sól i wymieszać. Zagotować, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 12 minut aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie rozmrozić krewetki (np. na sitku pod bieżącą ciepłą wodą).
Wyjąć połowę ugotowanych ziemniaków i pora z zupy i zmiksować je na mus. Włożyć z powrotem do garnka, dodać tymianek, krewetki, podgrzać prawie do zagotowania.
Zmniejszyć ogień do minimum, dodać odłożoną rybę, pokrojonego łososia wędzonego, szczypiorek i śmietankę. Wymieszać i odstawić z ognia. Zupa będzie gęstniała w miarę upływu czasu.
MA==