Kuchnia

Zupy

Zupa grzybowa z suszonych grzybów | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

4 - 5 PORCJI
70 g grzybów suszonych (borowików i/lub podgrzybków)
1,5 litra bulionu (np. grzybowy, warzywny, mięsny)
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula
1 marchewka
2 ziemniaki
zioła: po 1 łyżeczce tymianku, cząbru i majeranku
pęczek natki pietruszki
250 ml śmietanki 30%
do podania: grzaneczki z chleba
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do miski, zalać bulionem i odstawić na noc do namoczenia.
Do większego garnka wlać oliwę i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Następnie dodać obraną i startą na tarce marchewkę i podsmażać przez ok. 2 minuty.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszając co chwilę podsmażać przez minutę.
Wlać namoczone grzyby wraz z bulionem. Zagotować na dużym ogniu. Doprawić solą i pieprzem (ok. pół łyżeczki).
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut (do miękkości składników).
Odstawić z ognia i zmiksować z dodatkiem oderwanych listków natki pietruszki oraz śmietanki.
Zupę można zawekować (wlać gorącą do słoików) i po ostudzeniu przechować przez kilka dni w lodówce. Lub też od razu podawać z grzankami (chleb pokroić w małą kosteczkę, rozłożyć na blaszce i suszyć w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż będzie chrupiący).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation