Kuchnia

SZPARAGI

Szparagi w cytrynowej cukinii

Szparagi w cytrynowej cukinii

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na 2 - 4 porcje:

1 pęczek zielonych szparagów

1 cukinia
1 cytryna
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Przygotowanie:

Pie­kar­nik roz­grzać do 180 stop­ni. W tym cza­sie przy po­mo­cy obie­racz­ki cu­ki­nię obrać na sze­ro­kie, cien­kie obier­ki. Obie­rać tylko miąższ cu­ki­nii, wnę­trze z pest­ka­mi wy­rzu­cić.
Cu­ki­nio­we obier­ki prze­ło­żyć do mi­secz­ki. Cy­try­nę otrzeć ze skór­ki i wy­ci­snąć sok, dodać do cu­ki­nio­wych obie­rek razem z oliwą i czar­nym pie­przem. Do­kład­nie wy­mie­szać i od­sta­wić na bok na 5 – 15 minut.
W mię­dzy­cza­sie szpa­ra­gi umyć, osu­szyć, od­ciąć zdrew­nia­łe koń­ców­ki i obrać do po­ło­wy wy­so­ko­ści. Każ­de­go szpa­ra­ga owi­jać w paski cu­ki­nii, na­stęp­nie od­kła­dać na bla­chę do pie­cze­nia.
Kiedy wszyst­kie będą go­to­we wsu­nąć do pie­kar­ni­ka na 5 minut. Go­rą­ce ob­sy­pać solą i świe­żo mie­lo­nym czar­nym pie­przem, po­da­wać na przy­staw­kę lub jako do­da­tek do obia­du. Świet­nie sma­ku­ją na cie­pło i na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation