Kuchnia

obiad

3. Wyspy Pacyfiku
Mojej rodzinie znudziły się kotlety zwyczajne, w zasadzie mają racje, ile można je jeść, ciągle te same.
Więc wpadłam na pomysły, żeby połączyć przystawkę razem mięsem i musze przyznać, że kotlety wyszły bardzo smaczne, na sam widok oczy wołały jeść.
6 porcji
40 minut czas przygotowania
Składnik:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12 %
• 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka maki
• 1 łyżeczka cukru
• Sól
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka papryki ostrej
• 6 mini kuleczek mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, paprykę ostrą, majeranek, bułkę tartą oraz śmietanę. Wyrabiam masę mięsną i robię duże okrągłe kule.
2. Kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kotlecie robię otwór, następnie piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
3. Do garnka przekładam groszek z marchewką, zalewam odrobiną wody i gotuję dziesięć minut.
4. Po tym czasie warzywa solę, wsypuję mąkę, cukier oraz dodaję masło i mieszając jeszcze chwilkę gotuję.
5. Gotowy farsz nakładam w każdy otwór upieczonych kotletów. W środku warzyw umieszczam kuleczkę mozzarelli. Chwilkę zapiekam.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation