Kuchnia

KULINARIA - ryby

Śledzie gajowego


400 g filetowanego śledzia
40 g suszonych grzybów
duża cebula
4 łyżki oleju
dwie łyżki oleju
250 ml dobrej jakości przecieru pomidorowego lub ostatecznie – 2,5 łyżeczki koncentratu albo zamiennie 2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki siekanych orzechów włoskich
3-4 kulki jałowca, 2-3 listki laurowe
ew. kromka pokruszonego, suchego chleba razowego lub żytniego
świeżo zmielony pieprz
Śledzie gajowego – przepis:
Śledzie zalać bardzo zimną wodą i moczyć je przynajmniej dwie godziny wymieniając w trakcie dwukrotnie wodę.
Po tym czasie trzeba sprawdzić smakowo, czy mięso jest wystarczająco odsolone, czy należy je moczyć dalej. Powinno być przyjemnie, niezbyt mocno słone.Śledzie z beczki wymagają trzymania ich w zmienianej wodzie przez 8-12 godzin.Grzyby zalać szklanką wody i moczyć je przynajmniej godzinę. Można też zostawić je w wodzie na całą noc.
Wyjąć z wody, pokroić w paski, wodę z moczenia zachować.
Cebulę pokroić w drobną kostkę w piórka lub cienkie półkrążki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i grzyby, oprószyć wszystko 1/4 łyżeczki soli.
Smażyć mieszając ok. 3-4 minuty, do zeszklenia cebuli.
Dodać wodę z moczenia grzybów oraz pomidory (lub pomidory pominąć i dodać w zamian 2 łyżki soku z cytryny).
Mieszać podgrzewając wszystko do odparowania mniej więcej połowy płynu.
Ostudzić. To ważne, ciepła marynata zniszczy strukturę śledzia.

Śledzie pokroić na kawałki 1,5 cm.
Układać warstwami w słoiku – warstwa śledzia – warstwa marynaty, na przemian, każdą oprószyć lekko świeżo zmielonym pieprzem.
Ostatnią warstwą musi być marynata.
Można do słoika dołożyć 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki jałowca.
Odstawić do lodówki na 12 godzin.
Posiekane orzechy i okruchy chleba wrzucić na suchą patelnię. Prażyć mieszając 2-3 minuty na średnim ogniu.
Przed podaniem śledzie wyłożyć na salaterkę i posypać podprażonymi orzechami z chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation