Kuchnia

Wigilia

Śledź z selerem naciowym i czerwonym pieprzem w oleju arganowym

Składniki:
filetów śledziowych a’la matjas w oleju - 200 g
cebula - 1 szt.
selera naciowego - 2 szt.
jabłko - 1 szt.
świeżego koperku - 1/2 pęku
czerwonego pieprzu - 2 łyżki
cukru szczypta
soli szczypta
olej arganowy

Sposób przygotowania:
KROK 1: Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce, zalewamy wrzątkiem. Po 2 minutach, odcedzamy i zalewamy zimną wodą znów na 2 minuty. Odsączamy z nadmiaru wody, posypujemy szczyptą soli i cukru. Suszone pomidory kroimy w paski., czosnek w cienki krążki.

Śledzie kroimy na małe kawałki, zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy na durszlak i osuszamy.

Seler naciowy kroimy w krążki, jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę, koperek drobno kroimy.

W słoiku układamy śledzie, następnie cebulę, jabłko, seler naciowy, koperek i czerwony pieprz i tak aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy olejem arganowym. Tak przygotowane śledzie odstawiamy do lodówki minimum na 24h.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation