Kuchnia

Przepisy

Drożdżówki z powidłami
Tak pysznych drożdżówek jeszcze nie jedliście, idealne na drugie śniadanie do pracy, do szkoły. Puszyste ciasto drożdżowe z nadzieniem z powideł śliwkowych, to jest czego nam dziś potrzeba. Spróbuj przekonaj się Sam/a.
13 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 250 g mleka
• 50 g drożdży świeżych
• 50 g cukru
• 50 g masła
• ½ łyżeczki soli
• 4 łyżki powideł śliwkowych
• 450 g mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzewam, do miski kruszę drożdże, wsypuję cukier i wlewam stopniowo mleko, mieszam, żeby nie powstały grudki. Odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypuje mąkę, sól, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto wykładam na oprószony mąką blat i rozwałkowuję ciasto na prostokąt 45 cmX30 cm.
4. Smaruje cienko powidłami, zwijam w roladę i przyciskam drewnianą łyżką.
5. Żółtko ze śmietaną mieszam i smaruję wierch rolady, kroję ją na 4 cm plastry i przekładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C.
7. Gotowe.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation