Kuchnia

obiad

Zupa z kurczakiem

Prowadzisz tryb życia aktywny, masz mało czasu, oto przepis dla zabieganych. Zupa, ale nieklasyczny rosół czy ogórkowa. Zupa z mlekiem kokosowym, aromatycznymi przyprawami, makaronem ryżowym i kurczakiem. To dopiero musi być smak.

10 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki:

• 1 podwójny filet kurczaka

• 1 cebula

• 2 ząbki czosnku

• 3 marchewki

• 1 papryka czerwona

• 1 papryka żółta

• 1 papryczka chili

• 200 g pieczarek

• 200 g makaronu ryżowego

• 1 puszka mleka kokosowego

• Olej do smażenia

• Sól

• 2 łyżki przyprawy curry

• 1 łyżka przyprawy kurkumy

• Pieprz

• 1 szk. bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

1. Mięso kroję w kostkę, cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaje mięso, doprawiam solą oraz przyprawą curry. Mięso po usmażeniu przekładam do garnka, zalewam bulionem drobiowym.

2. Pieczarki myję, kroję w plasterki. Marchewki obieram, kroję w plasterki. Papryki myję, usuwam nasiona kroję w drobne paseczki. Papryczkę chili oczyszczam z nasion, drobno kroję. Na patelnie od smażenia mięsa przekładam marchewki, smażę około 10 minut, następnie dodaję pieczarki, papryki, papryczkę chili. Doprawiam pieprzem oraz solą i smażę około 10 minut. Warzywa z grzybami przekładam do garnka z kurczakiem, podlewam wodą tak żeby produkty były przykryte, wsypuję kurkumę, dodaję połamany makaron ryżowy. Gotuję 10 minut i wlewam mleko kokosowe, Chwilkę gotuję.

3. Zupa gotowa.

4. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation