Kuchnia

obiad

Naleśniki z bananami
Uwielbiasz banany, naleśniki przygotuj według tego przepisu. Idealne danie obiadowe na piątkowy obiad.
40 minut czas przygotowania
8 porcji
Składniki na ciasto naleśnikowe:
• 2 szk. mąki pszennej
• 1 jajko całe
• ½ szk. wody gazowanej
• 1 szk. mleka
• Sól
Składniki na farsz:
• 6 szt. bananów
• 1 łyżka masła
• 250 g mascarpone
• 3 łyżki śmietany 30%
• 1 czekolada mleczna
• Szczypta cynamonu
• 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania naleśników:
1. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę gazowaną oraz mieszając stopniowo mleko.
2. Naleśniki smażę na rozgrzanym oleju.
Sposób przygotowania farszu:
1. Masło rozpuszczam na patelni, następnie dodaję pokrojone w plasterki banany, cukier, cynamon i smażę około 5 minut. Czekoladę rozpuszczam razem ze śmietaną.
Składanie naleśników:
1. Połowę naleśnika smaruję serkiem mascarpone a na drugiej połowie układam plasterki bananów i polewam czekoladą.
2. Naleśnik składam na połowę i jeszcze raz na połowę żeby powstał mi trójkąt.
3. Wierzch naleśników możemy polać czekoladą przed podaniem.
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation