Kuchnia

obiad

Surówka z pieczonymi ziemniakami
Szukasz pomysłu na dodatek do mięsa, dobrze trafiłeś. Połączenie tych składników daje genialny smak jest to uzupełnienie każdego dania mięsnego, które z pewnością zagości w Twoim domu. Nie trać więc czasu i do działa.
40 minut czas przygotowania
7 porcji

Składniki:
• 5 szt. ziemniaków
• 1 sałata lodowa
• 5 ogórków konserwowych
• 1 papryka czerwona
• 1 mały jogurt naturalny
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej
• Sól
• Pieprz
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 łyżka przyprawy Gyros
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram, myję, kroję w plasterki. Następnie przekładam do miski, wlewam oliwę z oliwek, wsypuję sól, przyprawę Gyros, mieszam. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
2. Sałatę drobno kroję, ogórki kroję w plasterki, paprykę oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki. Warzywa przekładam do miski, wlewam sok z cytryny, mieszam.
3. Do naczynia wlewam jogurt, dodaję musztardę, wsypuję pieprz oraz sól, mieszam.
4. Sos łączę z warzywami i dodaję upieczone ziemniaki.
5. Sałatka gotowa.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation