Kuchnia

obiad

Ziemniaki z kapustą kiszoną
Znudziły Ci się tradycyjne gotowane ziemniaki, oto przepis dla Ciebie. Nie ma nic lepszego jak ziemniaki wymieszane z kapustą kiszoną i boczkiem, idealne jako dodatek do mięsa.
8 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• 1 cebula
• 150 g boczku wędzonego
• 300 g kapusty kiszonej
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżka majeranku
• Sól
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieram, kroje na mniejsze kawałki, myję, przekładam do garnka, zalewam wodę, solę i gotuję. Po ugotowaniu ubijam ubijakiem do ziemniaków.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję pokrojony w małe słupki boczek.
3. Kapustę odciskam z soku, drobno kroję, dodaję do boczku, smażę około 10 minut.
4. Ziemniaki łączę z kapustą.
5. Ziemniaki gotowe, podaję, jako dodatek do mięsa.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation