Kuchnia

obiad

Mielone z warzywami
Szukasz szybkiego prostego przepisu na sobotni obiad, oto propozycja dla Ciebie. Kotlety mielone z warzywami ułożone na ziemniakach, wszystko pieczemy w piekarniku.
30 minut czas przygotowania
45 minut czas pieczenia
7 porcji
Składniki na kotlety:
• ½ kg mięsa mielonego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 1 łyżeczka majeranku
• ½ papryki ostrej
• sól
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12 %
Składniki pozostałe:
• 4 duże ziemniaki
• 200 g fasolki szparagowej
• 1 opakowanie mini marchewek
• 10 dag sera żółtego
• Olej
• 1 łyżka przyprawy Gyros

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieram, kroje w podłużne plastry. Do ziemniaków wlewam 1 łyżkę oleju, wsypuję przyprawę Gyros, mieszam. Plasterki ziemniaków układam w naczyniu żaroodporny i zapiekam 15 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijam jajko, wlewam śmietanę, wsypuję bułkę tartą, majeranek, paprykę ostrą sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam, następnie formuję kulki, układam na podpieczonych ziemniakach
3. Obok kotletów układam marchewki oraz fasolkę, doprawiam solą. Kotlety z warzywami piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
4. Na koniec wierzch zapiekanki posypuję startym żółtym serem, nie trzeba zapiekać, ser rozpuści się pod wpływem ciepła.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation