Kuchnia

obiad

Potrawka z kurczakiem i fasolką szparagową
Jeśli planujesz obiad z wykorzystaniem fasolki szparagowej, mam świetny przepis. To danie pełne smaków i aromatów, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia.
7 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet kurczaka
• 300 g fasolki szparagowej zielonej
• 1 żółta papryka
• 1 czerwona papryka
• 1 cm korzenia imbiru
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 2 łyżki sosu sojowego jasnego
• Olej do smażenia
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżka mąki pszennej
• ½ łyżki mąki ziemniaczanej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Fasolę myję, odcinam końcówki, kroję na połówki i gotuję w osolonej wodzie.
2. Mięso kroję w paski, doprawiam solą, wlewam sos sojowy, dokładnie mieszam.
3. Cebulę, czosnek, imbir, obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
4. Do warzyw dodaję mięso, smażę około 10 minut.
5. Papryki oczyszczam z nasion, kroję w drobne paseczki.
6. Papryki oraz ugotowaną fasolę przekładam do mięsa, podlewam jedną szklanką wody, wsypuję curry, kurkumę, ewentualnie solę. Gotuję około 5 minut i zagęszczam sos mąkami rozrobionymi w małej ilości wody.
7. Danie gotowe, podaję z ryżem lub ziemniakami.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation