Kuchnia

zupy

Przepis na zupę minestrone. Stulatkowie z Sardynii jedzą ją codziennie -
Składniki:

150 g suchej cieciorki,
150 g suchej czerwonej fasoli,
150 g suchej białej fasoli,
4 świeże pomidory lub 350 g krojonych pomidorów z puszki,
1,5 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków,
7 szklanek wody lub bulionu warzywnego,
5 łodyg selera naciowego,
4 marchewki.
cebula,
6 ząbków czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
listek laurowy,
łyżeczka oregano,
szklanka makaronu typu coqulliettes

sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ciecierzycę i fasolę namocz w dużej ilości wody na całą noc.
Posiekaj cebulę, seler, marchewkę i czosnek.
W dużym garnku podgrzej oliwę i podsmaż warzywa, aż cebula będzie szklista.
Dodaj odcedzone nasiona strączkowe, ziemniaki, pomidory oraz przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka. W razie potrzeby dolej wody.
Podawaj z ugotowanym makaronem i chlebem na zakwasie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation