Kuchnia

*** PIEROGARNIA

pieczone pierogi z mięsem

Składniki na farsz:

100 g grzybków leśnych (ważymy po podgotowaniu)
300 g kapusty kwaszonej z marchewką
1/2 dużej cebuli drobno poszatkowanej
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Grzybki moczymy w wodzie przez około 2 godziny, gotujemy do czasu, aż będą al dente (około 30 minut). Odcedzamy i kroimy na bardzo drobną kostkę.

Kapustę podgotowujemy przez około 20 minut, odcedzamy i bardzo drobno szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę na złoty kolor, dodajemy grzybki i kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez około 15 minut (na małym ogniu). Studzimy.

Składniki na ciasto:

20 g świeżych drożdży
2 szkl. mąki pszennej
Szczypta soli
4 żółtka
1/2 szkl. letniego mleka
4 łyżki roztopionego masła (ostudzonego)

Przygotowanie:
Do miski skruszyć drożdże, wsypać przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Dodajemy żółtka i mleko. Powoli wyrabiamy ciasto dolewając masło. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( na około 1 godzinę).

Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okręgi o średnicy około 10 cm, smarujemy jajkiem. Na cieście układamy 1 dużą łyżkę farszu i lepimy jak pierogi.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation