Kuchnia

Mięso

RYZ SMAZONY Z JAJKIEM.

Ryż smażony z jajkiem jadłam kiedyś w chińskiej restauracji i bardzo mi smakował. Spróbowałam odtworzyć smak i myślę, że mi się udało. Mój jaj ryż podałam z piersią kurczaka w sosie sojowym i z kapustą słodko-kwaśną. Całość powinna być posypana zielona dymką, ale niestety nie miałam jej. Mimo to i tak było pysznie."

Składniki dla 3 osób (robiłam "na oko", proporcję będą więc przybliżone a nie dokładne):

1 - 1 i 1/2 szklanki ugotowanego białego, długoziarnistego ryżu
2 jajka
2 marchewki
pęczek dymki (z braku takowej wzięłam 1 cebulę)
2 ząbki czosnku
ok. 2 łyżek sosu sojowego
pieprz, odrobina soli (należy pamiętać, że sos sojowy jest słony)
szczypta ostrej papryki
1 łyżeczka oleju sezamowego
3-4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia


Przygotowanie:
Ryż ugotować na sypko pamiętając, aby przed gotowaniem opłukać go w zimnej wodzie (no, chyba, że gotujemy ryż w torebce). Po ugotowaniu ryż rozłożyć na tacy do lekkiego obsuszenia, rozdzielając ziarna.
Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszej tarce jarzynówce.
Białe części dymki pokroić (zielone zachować do posypania).
Czosnek posiekać i rozetrzeć płaską stroną noża.
Jajka roztrzepać w miseczce widelcem.
Rozgrzać olej, włożyć marchewkę, dymkę (lub cebulę), czosnek i przesmażyć 2-3 minuty mieszając.
Wlać roztrzepane jajka i mieszając, najlepiej drewnianą łopatką, rozdzielać tę "jajecznicę" na drobne cząstki. Smażyć około 2 min.
Dodać wcześniej ugotowany ryż i smażyć mieszając.
Po chwili wlać sos sojowy, olej sezamowy i przyprawy. Smażyć aż wszystkie ziarenka ryżu zmienią zabarwienie od sosu sojowego. Na koniec posypać posiekaną zieloną dymką.
Serwować solo lub tak, jak ja, z kurczakiem w sosie sojowym i surówką słodko-kwaśną z kapusty.

Składniki na kurczaka w sosie sojowym:

1 podwójna pierś z kurczaka
ok. 3 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 50 ml wody
1 łyżeczka płynnego miodu
pieprz, odrobina soli, szczypta imbiru, szczypta chili
1-2 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w paski. Olej rozgrzać i smażyć na nim kurczaka - krótko, aby tylko zmienił kolor i nie był surowy. Wlać sos sojowy i dodać przyprawy.
Mąkę ziemniaczaną zalać woda i wymieszać. Taką mieszankę wlać do smażącego się kurczaka - zamieszać. Na koniec dodać miód i ewentualnie dosmaczyć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation