Kuchnia

Mięso

KOTLETY MIELONE FASZEROWANE PIECZARKAMI.

SKŁADNIKI:

ok. 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z szynki, ale może być też indyk lub wołowina)
30 dag pieczarek
pół cebuli
1 pszenna bułka namoczona w mleku
2 płaskie łyżki tartej bułki
1 jajko
łyżka musztardy
sól, pieprz
oliwa


Pieczarki umyć (obrać) i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać (lub zetrzeć na tarce). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, posolić i chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem i smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zmniejszą swoją objętość. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać odsączoną bułkę, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić mięso na kotlety (jeśli będzie się lepiło do rąk, dodać bułkę tartą). Porcjami odrywać mięso, formować kulę, a następnie spłaszczać ją w rękach. Na środku łyżeczką ułożyć farsz i zamknąć boki do środka, aby farsz nie wyleciał podczas smażenia. Utoczyć w rękach, aby nadać kształt kotleta. W ten sam sposób przygotować resztę kotletów. Gotowe kotlety obsmażyć chwilę na patelni, aby się zrumieniły, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego odrobiną oliwy i dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 5-7 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i potrzymać kotlety przez chwilę w ciepłym piekarniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation