Kuchnia

Mięso

GULASZ Z SZYNKI.

Składniki na 5 porcji:

500g szynki
2 marchewki
2 cebule
2 ziemniaki
1 papryka zielona
1 papryka żółta
5 suszonych grzybów
3 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany 30%
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Cebulę kroimy w półksiężyce, resztę warzyw oraz mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy na nie mięso. Mięso musi się podsmażać ok. 10 minut- ma być miejscami zarumienione, nie może być tylko ścięte. Gdy mięso będzie zarumienione dorzucamy do niego cebulę i podsmażamy chwilę, aż będzie ona szklista. Cały czas mieszając, żeby nic nie przywarło do dna naczynia. Następnie mięso zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy wszystko ok. 30 minut. Dolewamy szklankę wody, dodajemy resztę warzyw i trzymamy na ogniu kolejne 30-40 minut. Mieszając co jakiś czas. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po tym czasie należy spróbować mięsa- powinno być kruche i miękkie. Jeśli jest twarde musimy je dusić dłużej. Ziemniaki i cebula powinny się rozpaść i sprawić, że sos nie będzie płynny. Aby go bardziej zagęścić należy w kubeczku rozmieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietaną, dolewając kilka łyżek gorącego sosu z patelni- dzięki temu śmietana nie powinna się zważyć. Gdy mieszanina jest już dobrze rozmieszana wlewamy ją do mięsa i mieszamy wszystko drewnianą łyżka. Doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż sos zgęstnieje i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation