Kuchnia

Mięso

TRADYCYJNE MIELONE Z PIETRUSZKA.

SKŁADNIKI:

50 dag mięsa mielonego (wieprzowe od szynki będzie najlepsze)
2 czerstwe kajzerki
szklanka mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duże jajko
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
olej lub oliwa
bułka tarta


Kajzerki namoczyć w mleku, aż do miękkości. Cebulę bardzo drobno pokroić i zeszklić na łyżce tłuszczu. Mięso wymieszać z odciśniętymi bułkami, dodać jajko, przestudzoną cebulę i doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i natką pietruszki. Jeśli masa będzie za rzadka można dodać łyżkę bułki tartej. Z masy uformować zgrabne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 5-7 minut. Następnie wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować kotletów, aby mogły powoli dojść w ciepłym piekarniku (jeśli wasz piekarnik mocno grzeje, warto uchylić drzwiczki po wyłączeniu piekarnika).
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation