Kuchnia
Przepisy - obiad
Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie - MojeGotowanie.pl - Grzyby -
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
Składniki dla 2 osób:
* 2 piersi kurczaka ze skórą (najlepiej jest kupić całego kurczaka, mamy wtedy 2 piersi ze skórą, 2 udka które możemy przyrządzić tak samo jak piersi i mamy obiad dla 3-4 osób no i zostaje nam korpus na zupę)
* sklarowane masło do smażenia kurczaka
* sól, pieprz, tymianek,oliwa do natarcia kurczaka,
* ziemniaki
* brokuły
* masło i mleko do pure ziemniaczanego
Składniki na sos:
* 2 garście suszonych leśnych grzybów
* 6 pieczarek
* 200 ml śmietany 18%
* sól, pieprz
* świeży koperek
* 2 łyżki masła
* pół małej cebuli
(jeśli dysponujemy dużą ilością leśnych grzybów możemy nie dodawać pieczarek)
Etapy przygotowania
Sposób przygotowania:
1. Leśne suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc (woda musi w całości przykryć grzyby)
2. Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz dokładnie nacieramy oliwą. Posypujemy tymiankiem.
3. Smażymy z obu stron na sklarowanym maśle zaczynając od strony skórki (ma być rumiana).
4. W trakcie smażenie polewamy kurczaka masłem.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 165 st. bez termoobiegu. Przekładamy kurczaka do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
6. Cały czas obserwujemy pierś w piekarniku. Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że po bokach pierś nie jest ścięta potrzymajmy ją w piekarniku jeszcze 4-5 minut (wszystko zależy od wielkości piersi).
Przygotowujemy sos.
1. Leśne grzyby wyjmujemy z wody w której się moczyły (wody NIE wylewamy !!! ).
Duże kawałki kroimy na mniejsze . Pieczarki kroimy na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dodajemy leśne grzyby i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż będą zeszklone.
3. Wlewamy wodę w której moczyły się leśne grzyby i dusimy do miękkości (nie przykrywamy pokrywką).
4. Do śmietany wlewamy 3 łyżki wywaru grzybowego i mieszamy aby zahartować. Jak zredukuje nam się ilość wody w naszym sosie do połowy, wlewamy śmietanę.
5. Jeśli potrzeba doprawiamy do smaku. Całość posypujemy świeżym koperkiem.
Pure i brokuły:
1. Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.
2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i 20 ml ciepłego mleka. Intensywnie ugniatamy.
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