Kuchnia

Przepisy - obiad

Soczysta pierś kurczaka z chrupiącą skórką podana z grzybami w śmietanie - MojeGotowanie.pl - Grzyby -

Czas przygotowania: 50 minut

Czas gotowania: 50 minut
Ilość porcji: 4

Składniki
Składniki dla 2 osób:
* 2 piersi kurczaka ze skórą (najlepiej jest kupić całego kurczaka, mamy wtedy 2 piersi ze skórą, 2 udka które możemy przyrządzić tak samo jak piersi i mamy obiad dla 3-4 osób no i zostaje nam korpus na zupę)
* sklarowane masło do smażenia kurczaka
* sól, pieprz, tymianek,oliwa do natarcia kurczaka,
* ziemniaki
* brokuły
* masło i mleko do pure ziemniaczanego
Składniki na sos:
* 2 garście suszonych leśnych grzybów
* 6 pieczarek
* 200 ml śmietany 18%
* sól, pieprz
* świeży koperek
* 2 łyżki masła
* pół małej cebuli
(jeśli dysponujemy dużą ilością leśnych grzybów możemy nie dodawać pieczarek)




Etapy przygotowania


Sposób przygotowania:

1. Leśne suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc (woda musi w całości przykryć grzyby)
2. Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem oraz dokładnie nacieramy oliwą. Posypujemy tymiankiem.
3. Smażymy z obu stron na sklarowanym maśle zaczynając od strony skórki (ma być rumiana).
4. W trakcie smażenie polewamy kurczaka masłem.
5. Rozgrzewamy piekarnik do 165 st. bez termoobiegu. Przekładamy kurczaka do formy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.

6. Cały czas obserwujemy pierś w piekarniku. Jeśli pod koniec pieczenia zauważymy, że po bokach pierś nie jest ścięta potrzymajmy ją w piekarniku jeszcze 4-5 minut (wszystko zależy od wielkości piersi).

Przygotowujemy sos.
1. Leśne grzyby wyjmujemy z wody w której się moczyły (wody NIE wylewamy !!! ).
Duże kawałki kroimy na mniejsze . Pieczarki kroimy na małe kawałki.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dodajemy leśne grzyby i pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż będą zeszklone.
3. Wlewamy wodę w której moczyły się leśne grzyby i dusimy do miękkości (nie przykrywamy pokrywką).
4. Do śmietany wlewamy 3 łyżki wywaru grzybowego i mieszamy aby zahartować. Jak zredukuje nam się ilość wody w naszym sosie do połowy, wlewamy śmietanę.
5. Jeśli potrzeba doprawiamy do smaku. Całość posypujemy świeżym koperkiem.

Pure i brokuły:
1. Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy al dente.
2. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy 2 łyżki masła i 20 ml ciepłego mleka. Intensywnie ugniatamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation