Kuchnia

Przepisy - obiad

Klopsiki do zupy:
40 dkg mięsa mielonego cielęco-wieprzowego
jajko
pół bułki namoczonej w mleku
pół młodej cebuli
3 łyżki bułki tartej
sól morska
pieprz czarny
olej do podsmażenia cebuli i wysmarowania blaszki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
Cebulę drobno siekam, przesmażam na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się lekko zrumieni. Mięso przekładam do plastikowej miski, dodaję jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, cebulkę, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem, mieszam.
Wilgotnymi rękami formuję małe klopsiki, układam je na blaszce do pieczenia wysmarowanej olejem, piekę około 15 minut. W tym czasie przygotowuję zupę koperkową.
Zupa koperkowa:
pęczek koperku
3-4 ziemniaki, pietruszka, ¼ selera
marchewka
kawałek pora
2 łyżki masła
2 kostki bulionu warzywnego WINIARY
2 łyżki gęstej śmietany
pół szklanki ulubionego makaronu
Przygotowanie:
W garnku zagotowuję 1 l wody. Dodaję bulion, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler. Gotuję 20 minut.
W tym czasie por kroję w półtalarki, marchewkę skrobaczką do jarzyn w cienkie plasterki. Duszę na maśle kilka minut, dodaję do garnka z gotującą się zupą.
Na 5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy makaron i drobno posiekany koperek. Po zestawieniu zupy z płyty dodaję zahartowaną śmietanę, mieszam.
Zupę koperkową podaję z gorącymi klopsikami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation