Kuchnia

Przepisy - obiad

NADZIENIE
100 g ricotty
200 g szpinaku mrożonego
1/2 szklanki tartego parmezanu
1 małe jajko
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku

SOS POMIDOROWY
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, szczypta cukru
świeża bazylia

DODATKI
200 g sera mozzarella (tarta lub świeża w kulce)
opcjonalnie: suszone oregano, chili, pomidorki koktajlowe


Usmażyć NALEŚNIKI. Szpinak rozmrozić, odcisnąć, wymieszać z ricottą, parmezanem, przyprawami i jajkiem. Powstałym nadzieniem posmarować naleśniki i zawinąć w roladki.
Sos pomidorowy: w garnku na oliwie zeszklić pokrojony czosnek i cebulę. Dodać przecier, doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i suszonego oregano. Dodać kilka listków bazylii i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Naczynie do zapiekania (lub 2 - 3 mniejsze) posmarować oliwą. Ułożyć naleśniki jedną warstwą, polać sosem, opcjonalnie można też dodać pokrojone pomidorki koktajlowe i posypać suszonym oregano lub/i chili. Zapiekać przez ok. 15 minut w 200 stopniach C. Położyć mozzarellę (jeśli jest świeża zetrzeć na tarce) i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation