Kuchnia

Przepisy - obiad

meksykańska sałatka fajita z grillwanego kurczaka i warzyw

Sałatka fajita
Składniki:
na 4 porcje

Marynata

2 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki świeżej kolendry

1 czosnek solo, mały

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka suszonych płatków chili

½ łyżeczki młotkowanego kminu rzymskiego

1 łyżeczka soli

500 g piersi z kurczaka

Sałatka

1 mała główka kapusty pekińskiej

2 gałązki jarmużu

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

1 mała czerwona cebula

1 duże awokado

kiełki rzodkiewki

pietruszka lub kolendra do posypania

kurczak_ fajita_ grill

Zacznij od przygotowania marynaty. Przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj oliwę, sok z cytrynym cukier, sól, pokrojoną kolendrę, suszoną chili i cukier. Wszystko wymieszaj w misce. Zanurz w marynacie filety z piersi kurczak, dobrze wymasuj i marynuj w temperaturze pokojowej przez godzinę. Nastaw grill lub użyj patelni grillowej lub zwykłej patelni. Piecz piersi z kurczaka po obu stronach po 8-10 minut z każdej w zależności od grubości filetów. Pokrój sałatę, rozdrobnij jarmuż i ułóż na talerzu. Pokrój cebulę w cienkie krążki, pokrój awokado i paprykę. paprykę wrzuć na patelnię grillową i lekko podpiecz. Posyp sałatkę kiełkami i ułóż na wierzchu pokrojone mięso kurczaka. Udekoruj pokrojoną pietruszką lub kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation