Kuchnia

Przepisy - obiad

Składniki:
4 filety z białej ryby (u mnie mintaj)
1/2 cytryny
2 łyżki masła
250 ml słodkiej śmietanki 12-18 %
sól morska
pieprz świeżo mielony
pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania:
Filety z ryby przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą pieprzu cytrynowego. Odstawiamy.
Na delikatnie rozgrzaną patelnię wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści.
Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej cytryny, wlewamy śmietankę i podgrzewamy.
Gdy śmietanka zagrzeje się doprawiamy delikatnie solą i pieprzem świeżo mielonym, szczyptą pieprzu cytrynowego, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny i wkładamy rybę.
Ryba powinna być pokryta sosem.
Dusimy na średnim ogniu pod przykrywką około 10 minut aż ryba straci surowość.
Podczas duszenia ryby nie ruszamy i nie przewracamy, bo możemy ją uszkodzić, tylko delikatnie poruszamy patelnią, aby rybę pokryć sosem.
Podajemy z plasterkiem cytryny i listkiem melisy.

źródło: http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2013/12/ryba-w-sosie-cytrynowym.html#ixzz3waXAbAa6
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation