Kuchnia

Przepisy - obiad

Składniki :

mała główka kalafiora (ok. 500 g samych różyczek)
1 średnia papryka czerwona
1/2 szkl. czerwonego ryżu (ew. innego)
1 średni korzeń marchewki
1 średni korzeń pietruszki
kawałek selera
ząbek czosnku, drobno posiekany
1,5 l bulionu warzywnego
oliwa
sól, pieprz
ziarna słonecznika (opcja)

W średnim garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 5 min. Następnie wlewamy bulion i wrzucamy różyczki kalafiora, pokrojone lub starte na tarce marchew, pietruszkę i seler. Gdy zupa zacznie się gotować, wsypujemy dobrze opłukany ryż. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy połowę zupy w blenderze. Wlewamy zmiksowaną część z powrotem do garnka i przyprawiamy do smaku. Podawać z ziarnami słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation