Kuchnia

Kulinarnie

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:

4 duże jajka
4 suszone pomidory (np. z tego przepisu)
ząbek czosnku
1 łyżka majonezu
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu
ew. szczypta chili
ew. oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami (gdyby okazało się, że pasta jest zbyt sucha)


Jajka gotuję w wodzie na twardo, studzę, obieram i opłukuję. Do naczynia od blendera wkładam pokrojone na ćwiartki jajka, dodaję suszone pomidory, obrany ząbek czosnku, majonez oraz zioła i przyprawy. Całość dokładnie miksuję za pomocą blendera. Jeśli pasta okaże się zbyt sucha dolewam troszkę oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i miksuję całość na gładką masę. Przekładam pastę do miseczki lub słoiczka i trzymam w lodówce przez kilka dni. Podaję z pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation