Kuchnia

Kulinarnie

Paprykarz szczeciński

Składniki:

1 duża makrela wędzona
100 g ryżu długoziarnistego
1 cebula
3 łyżki oliwy z oliwek
200 g przecieru pomidorowego
sól
pieprz
jak ktoś lubi bardziej ostro to również chilli



Ryż gotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Makrelę obrać i pozbawić ości. Ostudzony ryż dodać do makreli.
W tym czasie rozgrzać patelnię, dodać łyżkę oliwy, gdy olej się rozgrzeje dodać cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli i dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i chilli (oczywiście jak ktoś lubi na ostro). Dodać ok. 2 łyżek oliwy.
Paprykarz można przełożyć do słoików, wlać łyżkę oliwy, zakręcić i przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation