Kuchnia

Kulinarnie

Koziołki w piekiełku

Składniki:

6-7 dużych pomidorów
4 papryki (2 czerwone i 2 żółte)
mały kabaczek
1 długi ogórek zielony (mogą być gruntowe)
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
chilli
słodka papryka
pieprz
świeże zioła: bazylia, oregano
2 łyżeczki cukru
30 dag cienkich parówek
2 łyżki oleju


Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie piórka, smażymy na łyżce oleju na patelni. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, lekko rumienimy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do smażonej cebuli. Przekładamy wszystko do garnka. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli z papryką. Kabaczka i ogórka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. przyprawy i jeszcze chwilkę gotujemy na małym ogniu.
Całość dusimy na mniejszym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, a pomidory rozgotują się. Doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami.
Parówki obieramy z osłonek, przekrawamy w poprzek na pół. Każdy z końców nacinamy nożem kształt krzyżyka, nie za głęboki. Wkładamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i chwilkę smażymy, aż końce parówek zaczną wywijać się w różki. Tak przygotowane parówki wrzucamy do lecza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation