Kuchnia

Kulinarnie

Ryż z warzywami

Składniki na 5-6 dużych porcji:

2 czerwone papryki
1 średnia cebula
1,5 kg pomidorów
1/2 kabaczka małego (lub cukinia)
2 świeże ogórki
słodka i ostra papryka
ulubione świeże zioła: lubczyk, bazylia, oregano
pieprz
1-2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
2 woreczki ryżu


Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Można zrobić ryż z kurkumą, przepis poniżej.
Z papryki wyjąć gniazda nasienne, a strąki pokroić w kostkę lub paski. Pomidory sparzyć, włożyć na moment do zimnej wody i obrać ze skórki. Kabaczka i ogórki obrać, wydrążyć, pokroić w kostkę. Cebulę w piórka zszatkować. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Przełożyć do garnka, następnie dodać paprykę, ogórki i kabaczka. Na koniec włożyć pokrojone w ćwiartki pomidory i dusić leczo na średnim ogniu 10-15 min. Doprawić do smaku cukrem, sproszkowaną papryką, pieprzem oraz ulubionymi ziołami - u mnie lubczyk, bazylia, oregano.
Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation