Kuchnia

Kulinarnie

Brokuły z mięsem mielonym zapiekane pod beszamelem
SKŁADNIKI:
- brokuł
- mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
- 3 marchewki
- cebula
- ser zółty
- feta
- 2 szklanki mleka
- ćwiartka kostki masła
- odrobina gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz i papryka ostra do smaku

1. Cebulę pokroić na drobne kawałeczki i usmażyć. Następnie dodajemy startą marchewkę, mięso mielone. Doprawiamy ostrą papryką. Całość dusimy do momentu aż mięso nie będzie surowe :)
2. Brokuły podzielić na małe części i wrzucić do wrzącej, posolonej wody na 7-8 minut.
!!! Brokuły powinny być al dente - całkiem zmiękną w piekarniku.
3. Brokuły odcedzamy i wrzucamy do patelki. Mieszamy razem z farszem.
4. Masło topimy w małym garnku. Potem wsypujemy mąkę i mieszamy. Cały czas smażymy na małym ogniu.
5. Dolewamy mleko, mieszamy i czekamy aż zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Następnie ściągamy garnek z ognia.
6. W naczyniu wykładamy najpierw farsz z mięsa, brokułów, marchewki i cebuli. Następnie kładziemy starty żółty ser - ilość wg uznania. Układamy pokrojoną w paski fetę i zalewamy sosem beszamelowym.
7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation