Kuchnia

Kulinarnie

Szatańskie jajka
Składniki:

jajka [6 szt.]
majonez [2 łyżki]
musztarda [1 łyżeczka] (najlepiej użyć )
szczypior [2 łyżki] (drobno posiekany)
pieprz cayenne [1 szczypta] (odrobina, można użyć tabasco )
papryka (przyprawa) [1 szczypta] (do posypania)

Przygotowanie:

1. Ugotować 6 jajek na twardo.
Kilka moich wskazówek, może pomocnych:
Do wody można dodać łyżeczkę octu, wówczas jajka nie powinny popękać w trakcie gotowania (użyłam kwasku cytrynowego i też zadziałało). Gotować ok. 12-15 minut, jeżeli jajka gotują się za długo, to żółtko będzie miało brzydki, ciemny kolor. Po ugotowaniu, wylać wrzątek z garnka i od razu zalać jajka zimną wodą, to po to, żeby skorupka łatwiej odchodziła od jajka.
2. Czystym nożem poprzecinać jajka na pół, delikatnie wydłubać żółtka do miski. Po każdym przecięciu jajka, wyczyścić nóż, żeby nie zabrudzić białka kolejnego jajka.
3. Do miski z żółtkami dodać majonez, musztardę, pieprz cayenne. Dobrze wymieszać widelcem - do uzyskania jednolitej masy, dorzucić szczypiorek i lekko wymieszać.
Otrzymaną masą wypełnić białka jajek i na koniec posypać papryką.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation