Kuchnia

ciasta, torty

m i o d o w y o r z e c h o w i e c
składniki na ciasto miodowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(jak zwykle u mnie zneutralizowanego sokiem z cytryny)
1 kostka masła
2 jajka

składniki na orzechową skorupkę:
30 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
3 łyżki miodu

składniki na krem budyniowy:
1/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła

wykonanie:

wszystkie składniki ciasta miodowego siekam nożem i zagniatam jak kruche ciasto. Żeby podkreślić walory tego ciasta warto użyć prawdziwego masła, a proszek do pieczenia skroić odrobiną soku z cytryny. gotowe ciasto wkładam na godzinkę do lodówki, albo nawet do zamrażalnika, żeby nadać mu właściwą kruchość. można też zastąpić proszek sodą, by nadać ciastu bardziej staroświecki, piernikowy charakter.

w czasie gdy ciasto się chłodzi, zajmuję się orzechami. mielę je, ale niezbyt drobno. następnie przesmażam z miodem i cukrem, aż nabiorą brązowego koloru.

wyciągam ciasto z lodówki i wylepiam nim dwie natłuszczone i wysypane bułką tartą blaszki. na jedno z ciast wysypuję orzechy i obie blaszki wstawiam do piekarnika. będą potrzebowały około 30 minut w 180 stopniach. po wyjęciu z piekarnika wyjmuję ciasta z blach i studzę.

od razu zabieram się za tradycyjny krem budyniowy. z przygotowanego mleka odlewam 1/2 szklanki i rozrabiam w nim mąki. resztę mleka gotuję z cukrami i do wrzącego mleka wlewam rozrobione mąki. mieszam do zgęstnienia i studzę. zimny budyń miksuję z masłem i gotowy krem wykładam na blat, a na wierzchu układam blat z orzechową kruszonką. odstawiam na noc, żeby warstwy ładnie się połączyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation